Les ampolles també compten…

En el món dels tapers, més ben dit en el món de les manufactures de suro-taperes, no tinc constància que mai hagin mostrat un interès especial pel vidre i la seva fabricació, excepte alguna empresa de Sant Feliu, per les ampolles de vidre, les seves característiques i el seu disseny. El vidre s’obté d’una barreja de sorra de sílice en un forn de fusió a 1.000 °C.

El transport de vi en l’època romana era mitjançant àmfores, bocois de fusta i odres d’animals; el vidre romà era molt trencadís i no era adequat per al transport.

El naixement de les ampolles actuals l’hem de buscar a l’Anglaterra del segle XVII, concretament amb l’invent de Sir Kenelm Digby (1603-1665), que, mitjançant uns forns a més temperatura per l’aplicació de carbó mineral, combinat amb un túnel de vent i afegint a la sorra potassa i calç per convertir la sorra en vidre, aconseguia unes ampolles molt resistents, aptes per al transport.

Els anglesos marcaren tendència en les ampolles; els francesos, en les botes.

Pel que fa al perquè de les ampolles de 75 cl: les ampolles actuals de 75 centilitres són una aportació del comerç francès del vi, que tenia homologades les botes a 225 litres, la bota bordelesa (equivalent aproximadament a 50 galons imperials britànics). De cada bota sortien 300 ampolles de 75 centilitres. Dos galons imperials són 9 litres, d’on surten les caixes de 12 ampolles de 75 centilitres; un galó donaria una caixa de 6 ampolles.

També hi ha la teoria que 1 kg de raïm dona ¾ de litre de vi (75 centilitres) i que una ampolla d’aquestes característiques equival a 6 copes de vi.

En l’última fotografia veureu les marques que apareixen en totes les ampolles de vidre, a la part inferior externa, que ens indiquen la capacitat en cl, la distància en mm entre la boca de l’ampolla i l’inici del líquid per complir amb el seu contingut, així com les marques dels fabricants de vidre, que a Espanya són molt pocs (Vidrala, Saint-Gobain, Vicasa, Masip).

Cal tenir en compte que una ampolla de xampany buida pesa 900 g i una de vi uns 370 g, i que la fabricació de la del xampany és de doble compressió per poder resistir les 6 atmosferes de pressió del líquid gasós que conté.

Continuem amb el lèxic: les denominacions de les ampolles especials quasi totes tenen noms bíblics, i això és a causa de la gran influència de la comunitat jueva entre els titulars dels cellers francesos de renom.

Embotellar. – Tapar les ampolles amb taps de suro. En l’embotellament de vi de qualitat s’ha de tenir en compte l’espai lliure que s’ha de deixar entre el nivell del vi i el tap, que ha d’estar en relació amb la temperatura que tingui el vi en el moment de ser embotellat:
Segons la temperatura del vi:

  • 8 a 10 °C → 25/30 mm

  • 10 a 15 °C → 20/25 mm

  • 15 a 20 °C → 15/20 mm

  • 20 a 25 °C → 10/15 mm

  • 25 a 30 °C → 5/10 mm

Això ha de ser compatible amb les indicacions del fabricant de vidre, a la part inferior de l’ampolla, per complir amb la quantitat de líquid que indica l’etiqueta que conté l’ampolla.

Benjamin. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 20 cl, amb un tap de 47 × 27 mm. Actualment aquestes ampolles porten un tap de rosca de plàstic que imita la boleta de suro.

Mitja. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 37,5 cl, amb un tap de 48 × 30,05 mm.

Standard. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 75 cl, amb un tap de 48 × 30,05 mm.

Magnum. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut d’1,5 l, amb un tap de 53 × 32,5 mm.

Jeroboam. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 3 l, amb un tap de 56 × 34 mm.

Rehoboam. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 4,5 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Matusalem. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 6 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Salmanasar. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 9 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Baltasar. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 12 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Nabucodonosor. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 15 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Salomó. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 18 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Sovereign. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 25 o 26 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Primat. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 27 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Melquisedec. – Denominació que rep l’ampolla de xampany d’un contingut de 30 l, amb un tap de 58 × 38 mm.

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights