Argor suro taper… continuem

  El mes d’agost de 1923 el senyor J o L ??? Janoher, ja va fer una recol•lecciĂł de paraules sureres, en total 71, al final de l’escrit d’avui trobareu reproduĂŻdes algunes pĂ gines de l’escrit mencionat amb la cal•ligrafia de l’època i una concreciĂł en les definicions que supera el seu temps, fa mĂ©s de 100 anys. Es digna de menciĂł, el detall que fa d’una dita entre tapers “Sempre val mĂ©s una primera flaca, que no pas una segona bona” agost 1923, Janoher. Al marge de les paraules en concret i la seva definiciĂł, tambĂ© hi ha la manera d’expressar certes particularitats dels taps, aixĂ­ la mida (la setmana que ve ja parlarem del PiĂ© i la LĂ­nia, mesures que feien servir els tapers abans de la introducciĂł massiva del sistema mètric decimal, en aquest cas els mm.) Per la manera de donar les mides d’un tap, en el passat podien saber si el taper que donava aquesta informaciĂł era catalĂ  o portuguès; aixĂ­ un catalĂ  sempre, primer donava la mesura de la llargada del tap (l’alçada) i desprĂ©s el diĂ metre, els portuguesos primer donaven el diĂ metre i mĂ©s tard la llargada. Una informaciĂł sobre les mesures d’un tap, de 49 mm per 24 mm seria catalana, al revĂ©s que una de 24 mm x 49 mm seria una informaciĂł portuguesa. Els taps per vi, per ampolles estendard de 75 centilitres, poden tenir unes llegades de 38/40/45/49/54 mm amb un diĂ metre de 24 mm (tambĂ© 20 o 22 mm) Penseu que el furat de l’ampolla Ă©s 18 mm, aquesta comprensiĂł de 24 a18, reducciĂł de 6 mm, Ă©s la que fa la feina de l’estanquitat de l’ampolla de vi. En el cas dels taps de xampany, la llegat estendard Ă©s 48 mm i el diĂ metre 30,5 mm. El furat d’una ampolla de xampany Ă©s de 17 mm, aixĂ­ la comprensiĂł Ă©s de 30,5 a 17, una reducciĂł de 13,5 mm, que provoca la formaciĂł de la forma de bolet del tap una vegada destapada l’ampolla i per suportar la forta pressiĂł del gas del xampany, unes 4 a 6 atmosferes, això reforçat amb el morriĂł, que Ă©s el filferro que porten les ampolles de xampany. Continuem amb el lèxic: Fardo.- Bala de pannes, planxes de suro juntes l’una sobre l’altre, lligades en filferro, de forma rectangular de mesures aproximades 1,20 m x 0,60 m x0,80 m, pes mĂ xim 80 kg. Finajar.- Presentar els taps, carracs amb suro d’un aspecte sedĂłs, amb poques tares o grans. Floridura.- De florit, Ă©s el procĂ©s de creixement dels microorganismes, dels tipus pĂŞnicillium, en unes condicions de temperatura, humitat i llum adequades, generalment dintre un trau, habitaciĂł amb les parets lliscades amb portland Fòrmic.- És igual que rebaixi o formiga Gallet.- tambĂ© dit Galet, Tap de suro foradat i amb una canya interna. Posat en una ampolla serveix de galet per veure. Un invent del cassanenc Joan Dalmau i Gultresa del Cafe Mercantil, conegut popularment com Cal Noi MartĂ­ Germandat.- Societat de Socors Mutus, com ajuda al seu afiliant treballadors en moments complicats, accidents, malalties, morts, atur. Gubia.- CanĂł d’acer unit a l’arbre, un extrem del canĂł esmolat a tall de fulla, per perforar o “troquelar” les llesques i fer taps a la barrina Lenticel•les.- Canals de perfil cilĂ­ndric o cònic que extravasen de ventre a l’esquena de la rusca, comunicant el tronc de l’arbre amb l’exterior Llana de suro.- Flocs de suro, per farciment de matalassos, coixins Orella de gat.- Panna de suro extremadament prima Primall.- Suro que tĂ© el defecte de ser prim, Ă©s a dir de poca gruixĂ ria Robinets.- Taps grossos per tapar bocois, cosĂ­s, garrafes de fer ratafia. Fets d’esquena a ventre i forma cònica Reprim.- Suro extremadament prim. Suro d’entre 8 a lĂ­nies (16 a 20 mm)   El 1916 l’AssociaciĂł Catalanista de Sant Feliu de GuĂ­xols ja va promoure un treball lexicogrĂ fic de la indĂşstria suro-tapera per documentar la parla surera. El treball del senyor Janoher, datat l’agost de 1923, del que ja he adjuntat alguna fitxa, setmana passada, era del treball previ de l’IEC, per la confecciĂł del diccionari Pompeu Fabra editat per primera vegada el 1931,que era posterior a la GramĂ tica Catalana de Pompeu Fabra de 1918. Fa alguns mesos he col•laborat amb Andreu Bosch i Rodoreda, filòleg, professor jubilat de la UB i vicepresident d’Òmnium Maresme, exalcalde de TeiĂ  per documentar la parla tossenca, amb la comparativa de les paraules sureres del territori gironĂ­ en general i les de Tossa en particular. Aquest llibre serĂ  presentat la propera primavera a Tossa de Mar. El llibre bĂ sicament va del salar tossenc. Avui tambĂ© incloc una paraula que m’ha fet arribar MartĂ­ Boada sobre la paraula tiburja. En les paraules d’avui n’hi ha de relacionades amb el mesurament dels taps, l’artefacte denominat PiĂ© Ă©s el mĂ©s singular i molt semblant al peu de rei actual, la tercera fotografia Ă©s un artefacte patentat com Calibrador Figueras amb el n. 22.889 i comercialitzat per A. DaussĂ  & CÂşde CassĂ , en la seva casa de New York, 75 Pine Str., aparell enginyĂłs per mesurar a travĂ©s d’un fil metĂ l•lic que quantificava el diĂ metre del tap. Continuem amb el lèxic: LĂ­nia.- Ratlla en la qual es divideix el peu de rei, 12 lĂ­nies equivalent a 27 mm PiĂ©.- És l’instrument per mesurar els taps, carracs i gruixĂ ria de la panna (molt semblant a un peu de rei, però en senzill) consisteix en una regleta que fa de topar dividit en lĂ­nies o i en mil•lĂ­metres, muntada sobre un suport en què encaixat permet corre la regleta. Inicialment, era d’os, desprĂ©s de llautĂł i finalment d’alumini. Polzada.- Mesura de longitud, igual a la dotzena part d’un peu, que equival a uns 25 mil•lĂ­metres. Una polzada son 2,54 cm o el que es el mateix 25,4 mm Peu.- Mesura anglesa per mesurar els taps, un peu anglès sĂłn 30,48 cm o 304,8 mm Peu de rei.- Regla graduada en centĂ­metres i mil•lĂ­metres, lĂ­nies i en polzades, dos peces amb una com topall fix, la peça corredissa te les marques per mesurar. S’utilitza per control manual de diĂ metre, longituds i calibres dels taps, carracs i gruixĂ ria del suro. Quintar.- Mesura de pes, feta servi en la compra de suro al bosc o a les eres d’acumulaciĂł de suro pelat per la cĂ rrega posterior (era de la Llaca), per portar al mas o la fĂ brica compradora de la partida. Quintar CatalĂ .- Correspon a 41,60 kg. Quintar Castalla.- SĂłn 46,008 kg, que correspondrien a 100 lliures castellanes (una fracciĂł a l’arrova de 11,5kg) Quintar homologat.- al sistema mètric universal.- sĂłn 50 kg. Arrova.- 26 lliures de 13 unces o ÂĽ de quintar, que Ă©s igual a 10,400 kg. Sanar.- Treure part de suro d’un carrac, per taure una falla o gra, empetitint-lo sense necessitat de deixar-lo fallat. Suavitzar.- Tractament de superfĂ­cie del tap, mitjançant parafines per fer lliscar mĂ©s fĂ cilment el tap’, tant en el tapament, com en l’extracciĂł. Suple.- Suro flonjo, sense gaires venes, escorça de creixement molt rĂ pid Sureda.- Bosc de suros, bosc en el qual tots els arbres sĂłn alzines sureres. Suro.- Arbre, que denominen suro a seques, tambĂ© alzina surera, Quercus-suber SurolĂ­.- Arbre d’escorça com les alzines i fulles com les del suro, Quercus morissi Taps al ple.- Tap que tĂ© un cert embotiment en el seu diĂ metre, Ă©s un quadrat arrodonit no cilĂ­ndric amb una aparença oval. Taps que podem considerar de forma antiga. Inicialment, nomĂ©s per xampany amb les mesures de 54 mm x 32 mm(/), desprĂ©s per vi amb 49 mm x 22 mm(/). Taps al ple rodĂł.- Taps fets a mĂ quina, però imitant el treball fet a mĂ , Ă©s a dir, deixant-hi assenyalats els quatre corns de carrac. TaperĂ s.- Nom que s’aplicava a l’obrer molt expert a fer taps a mĂ  TirabuixĂł.- Eina per treure el tap de l’ampolla, espiral de metall amb mĂ nec de fusta en sentit vertical. Tiburja.- TambĂ© Tibossa.-Branca de suro buida per dintre, branca seca en la qual s’ha podrit la part llenyosa interior i nomĂ©s queda el pelegrĂ­ (tambĂ© pelegrĂ­ d’hivern) Espai de nidificaciĂł-refugi d’ocells petits, boscans paraules de bosc. MartĂ­ Boadas Tibossa.- Igual que Tiburja, dependent del lloc on es pronuncia, Gavarres o Montseny Tiratge.- Primer tap que s’extreu en el mètode “champenoise” (tap de tiratge) Vena.- Ratlla de color mĂ©s fosc que es presenten en els anells concèntrics del tap, observat transversalment. Vena sec (Vena seca).- Suro que tĂ© tendència a trencar-se en el sentit de les venes, Ă©s un efecte de manca de cohesiĂł determinat pel creixement irregular en un any de molta sequera respecta el creixement dels altres anys. Virolla.- Anell de ferro al costat del mĂ nec de les ganivetes, perquè no s’esquerdĂ©s la fusta del mĂ nec. Xaspa.- Suro de baixa qualitat, procedent de les podes d’hivern o de branques caigudes per l’efecte del vent o les nevades.   Des de 1830, la manufactura de suro a les nostres contrades van tenir uns creixements exponencials, del no ser res, a ser el motor de desenvolupament preindustrial i tambĂ© la revoluciĂł industrial de les comarques gironines. Una de les primeres notĂ­cies de la fabricaciĂł de taps de suro la tenim el 1750, en la que un francès va començar a fer taps d’una manera secreta a Llagostera, igualment tambĂ© s’explica amb un artesĂ  alemany de nom Rumey, fa taps a Sant Llorenç de la Muga d’una manera secreta perquè era un producte nou, de elevat preu, per ser imprescindible pel tapament d’ampolles. La realitat Ă©s que la manufactura surera tĂ© l’origen al sud de França i d’aquesta zona es desplaça a la zona de l’EmpordĂ  i mĂ©s tard a la resta de la provĂ­ncia de Girona, en la recerca de nous subministrament de suro, ja que al sud de França la matèria primera començava a escassejar. AixĂ­ molts dels noms de l’argot surer tenen el seu origen en el francès, a mĂ©s que el mercat inicial de taps estava concentrat a Beaucaire, al marge dret del riu Roine, al nord d’ArlĂ©s. Un bon exemple serien els mots que ja anirem desgranant: magnums, robinets, xupina, reculosa, tiratge, baifins, remarca, suple, trefins i molts d’altres. Continuem amb el lèxic: Magnum.-Tap de suro que fa 38 mm de diĂ metre o mĂ©s, per tapar ampolles de mĂ©s de dos litres de xampany Robinet.-Taps que sĂłn mĂ©s llargs que amples Xupina.-Tap flac, fet a mĂ quina per tapar ampolles de mitja pinta, per cervesa, de 17 lĂ­nies de llarg per 9 o 10 de (/) Reculosa.-Es deia de l’ampolla de xampany esbravada a causa de la mala qualitat del tap Tiratge.- Primer tap que s’extreu en el mètode “champenoise” (tap de tiratge) Baifin.- Tap amb moltes tares, molt flac (del francès bas-fins) Remarca.-Suro o tap que sobresurt per la seva qualitat, Ă©s un extra, una xeixa Suple.-Suro flonjo, sense gaires venes, escorça de creixement molt rĂ pid Trefi.-Tap de suro de qualitat superior, ha anat evolucionant capa la denominaciĂł del tot el que Ă©s molt bo Gavet.- Rusca de suro amb forma de conca, que serveix per plat de menjar o per posar aigua Afinar.-Passar lleugerament el ganivet per la mola per fer-li tall Afluixada.-Ratlla que solia quedar en el tap entre una represa i l’altra, provenia d’afluixar els dits quan es tornejava el carrac i es feia l’estopada per arrodonir el tap Agafall.-Part de la pela que queda agafada a l’escorpit en llevar-la AglĂ .-TambĂ© dita gla, fruit dels suros Aglomerat.-És un producte fet per granulat de suro barrejat amb un aglutinant formant un bloc compacte i dur, pot presentar-se en blocs, planxes, fulles, rulls, botifarres per fer mĂ necs de taps de cava, rajoles per parquet de suro Aigua al coll.-ExpressiĂł d’estar extravasant una situaciĂł econòmica difĂ­cil Altura de lleva.-Llargada des del terra fins al final de la zona pelada Amossar.-Perdre el tall o fil del ganivet Andanades.-Les filades de peces posades l’una sobre l’altre en fer el rusquer, un derivat d’andana que a Tossa Ă©s “onada” Arrabassar.-Arrancar soques i arrels dels suros, tambĂ© dels brucs Arandel.la.-Peça de suro cilĂ­ndrica, de poc guix i molt diĂ metre, tambĂ© dita disc de suro, utilitzada en la part del tap de xampany que te que estar en contacta amb el lĂ­quid, tambĂ© Ăşltimament en el taps 1+1 per vi. Arrunyacat.- Suro quan Ă©s patit arran de terra Nota informativa. El gravat que acompanyo a l’escrit d’avui d’oficis i artefactes surers ha estat recuperat i restaurat grĂ cies a la perĂ­cia de Joan Carles Rodriguez Mejuto, amic i col•laborador. El 1738 a Tossa ja hi havia una fĂ brica de taps amb treballadors francesos. A CassĂ  tenim la primera constĂ ncia d’un taper el 1761 en Francesc Malavila Bernat, Ă lies Marranxa, saben que de segon cognom Ă©s dei Bernat, grĂ cies a la recerca feta per la companya del GREC, Dolors Rubirola, que ames ens ha pogut informar de l’origen de la famĂ­lia Bernat, que era de Blanes, on les dones d’aquesta poblaciĂł de Blanes se’ls anomenava Bernada. Malavila Ă©s nascut a Llagostera, no tot pot ser perfecte ¡¡¡¡, encara que el seu pare que era metge sĂ­ que havia nascut a CassĂ , encara sort aixĂ­ salvem els mobles. Ara si amb una mica mĂ©s de serietat, Poden comentar que l’any 1900 va ser el millor any de la indĂşstria surera a casa nostra, a Espanya i tambĂ© al mĂłn. A Catalunya a principis del segle XX, hi ha mĂ©s de 40 poblacions relacionades amb la indĂşstria surera, censades 615 fĂ briques que donen feina a uns 22.000 empleats. La indĂşstria surera de la provĂ­ncia de Girona, era el segon exportador de tota Espanya tant en volum com amb valor en pessetes, desprĂ©s de les exportacions mineres de l’estat espanyol, en aquells moments carbĂł i coure de Riotinto. Pel desenvolupament accelerat de les comarques de Girona, nomĂ©s es podria comparar amb el Silicon Valley actual, uns anys mĂ©s tard vĂ rem ser superats pel tèxtil de Sabadell-Tarrasa-MatarĂł, encara que les vendes d’aquestes manufactures anava el mercat interior peninsular. Per fer-se un idea d’aquesta importĂ ncia detallem les poblacions sureres del moment tenim que recorre als relats de Francisco de Zamora, Pascual Madoz i Gimenez Guited de mitjan segle XIX: Agullana, Arenys de Mar, Begur, Biure, Blanes, BosquerĂłs – Campmany, Caldes de Malavella, Calonge, Cantallops, CassĂ  de la Selva, Castell d’Aro, Darnius, Figueres, Girona, Hostalric, La Bisbal, La Jonquera, La Vajol, Llagostera, Lloret de Mar, Maçanet de Cabrenys, Maçanet de la Selva, Olzinelles, Palafrugell, PalamĂłs, Peralada, Sant CebriĂ  dels Alls, Sant Celoni, Sant Feliu de GuĂ­xols, Sant Joan de PalamĂłs, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d’Aro, Santa Saculina, Tarragona, Tordera, Torroella de MontgrĂ­, TortellĂ , Tossa i Vidreres. Avui tambĂ© incloc una paraula que m’ha fet arribar MartĂ­ Boada,”cavorca de suro”, tal com havia de ser, relacionada amb la natura i el suro.   Continuem amb el lèxic: Xeixa.-Classe de suro o tap extra, de gran qualitat. Baiard.-Espècie de llitera de fusta amb dos pals laterals i barrots travesser per transportar suro, en el bosc o en els patis de les fĂ briques. Balot.-Sac petit ple de taps o discos. Barba.-Floridura del suro que es produeix dintre el trau desprĂ©s de bullir, el trau ha de ser fosc i lliscat de parets per mantenir la humitat. Barrina.-MĂ quina per fer taps. Però tambĂ© s’anomena aixĂ­ a la llesca de suro una vegada s’han extret els taps. Bastaix.-Operari de baixa qualificaciĂł que fa feines auxiliar de moure sacs o fardos. Bernat.-És l’arrel central del suro arbre. Bitlla i Bitllot.-Dos pals que es clavaven al mig de la carreta per subjectar la cĂ rrega. Boata.-Tap cònic de 70 mm de llargada per 50 a 45 mm de (/). Boeta.-Tap cilĂ­ndric de 65 mm de llargada per 45 mm de (/). Boixet.-Tap fet amb mala traça, que ha quedat un pel esgarrat. BonĂł.-Tap de suro per tapar botes, tambĂ© dit bulĂł. Borrut.-Suro de superfĂ­cie de tall aspre per falta de tall del ganivet. Breta.-Tap cònic, que la punta presenta un bisellat. BulĂł.- Tap de suro per tapar botes, tambĂ© dit bonĂł. BunĂł.-Tap de safareig, pica, unit amb una cadena per poder destapar fĂ cilment. Cavorca de suro.- Esvoranc en un suro d’edat. Espai preferent de nidificaciĂł i d’ajoc del GamarĂşs senyor de la nit a les suredes. CĂ bria.-TrĂ­pode fet de branques d’alzina pe sostenir la romana i pesar el suro. Calxumbo.- Suro que presenta un color lleig. Canari.-Suro que presenta un color groc, taca groga, podrit de suro, a Tossa ho diuen pel color d’un peix groc que denominen canari. Capell.-Tros de saca, per complementar un sac molt ple. Capolar.-Trossejar el suro, normalment el rebuig per vendre per fer granulat. Carallot.-Taper curt d’enteniment. Carejar.-Posar els taps bons, a dalt de la saca per on el client pot comprovar la qualitat de la comanda. CĂ ria.-Malaltia que presenten els suros vells, degradaciĂł de l’escorça. Coixinet.-Peça metĂ l•lica, en forma d’anell amb boles interiors, Ă©s un rodament. Colmatat.-Tap en el qual s’ha fet un tractament per tapar les imperfeccions i furat superficials, mitjançant una barreja de pols de suro i cola, per millorar l’aspecte visual. Congreny.-Marc de fusta circular, tambĂ© pot ser de ferro, que es col•locava al voltant del perol perquè no s’escardĂ©s.   Nota informativa. Igual que la setmana passada, el gravat que acompanyo a l’escrit d’avui de poblacions sureres ha estat recuperat i restaurat grĂ cies a la perĂ­cia de Joan Carles Rodriguez Mejuto, amic i col•laborador.

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights