Enganys en ampolles de vi. Fraus i curiositats

El 22 de octubre de 2021, la noticia comença aixĂ­: Els Mossos sostenen que s’han falsificat 50 milions d’ampolles en cinc anys des d’un celler del Baix Camp, això afectaria a les DOQ Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta. La investigació  ha destapat la suposada falsificaciĂł sistemĂ tica a gran escala, d’ampolles de vi venudes con si fossin d’aquestes tres reputades denominacions, arran de la denuncia presentada pels consells reguladors de les tres denominacions d’origen. Desgraciadament la realitat es que hi ha 200 elaboradors que ho fan bĂ© i un malament, abusant del prestigi de la resta de viticultors. El fet que confirma presumptament la noticia, Ă©s la localitzaciĂł de 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les tres DO afectades.   Això no Ă©s la primera vegada que passa, ni serĂ  la ultima, casos emblemĂ tics de estafes similars els trobem al EEUU, en les subhastes de gran vins europeus.  Rudy Kurniwan copiava vins a la cuina de casa seva; vins cars desitjats per mols col·leccionistes i esnobs del vi, grans crus de Borgonya i Burdeos; el seu favorit era Domaine de RomanĂ©e Conti.   Va arribar a vendre casi 2,5 milions de dòlars amb vi fals de la Borgonya. Eren els anys d’or de Silicon Valley, amb molta gent amb mĂ©s diners que bon gust. La primera dècada de l’actual segle, varen aparèixer botelles de Clos Sant Denis del Domaine Ponsot de les anyades 1945 i 1971, greu error, doncs aquets celler no va iniciar l’elaboraciĂł fins 1982. El març de 2012, el FBI va intervenir a la casa de Rudy etiquetes falses, taps, ampolles buides i Pinot Noir de Napa que feia servir per falsificar el Borgonya que tambĂ© es de raĂŻm Pinot Noir. MOET CAHANDON.- La llegenda urbana i la “rumurologia” ens explica  que en les visites de, Franco el 1960 i 1970 a la provĂ­ncia de Girona amb el Yate Azor ancorat  a la badia de Roses, era complimentat per la famĂ­lia Mateu amb un dinar al Castell de Peralada. En aquest Ă pat se’ls servia cava de la casa, però el  contingut de l’ampolla era un autèntic xampany, modificat amb l’etiqueta  del celler organitzador de la festa. MOET CHANDON.-  Als anys 70 del segle passat als EEUU, es va descobrir una partida de Moet Chandon, de taps anònims, etiqueta perfecta i ampolla original; desprès de les investigacions pertinents, es va descobrir que les ampolles corresponien a dos contenidors complerts elaborats a  la Illa de Cuba VEUVE CLICQUOT.  En el llibre de Rafael Nadal a “Quan en dèiem xampany” es relata que en el any 1949 a Madrid se detecten ampolles  de Veuve  Clicquot, amb un contingut era de pèssima qualitat. L’únic autèntic era el tap mercat amb la marca del fabricant; l’estratègia per  descobrir el falsificador va ser marcar tots el subministres amb una marca diferencial: 2 anys desprès es descobria quin era el falsificador catalĂ  del sector xampany.

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights