La Torremansa, aeròdrom núm. 317 de la República espanyola

La Torremansa esdevé important en la història més recent de Cassà per haver tingut en les seves terres l’Aeròdrom n.317 de la República Española (el 3341 segons els serveis d’Estat Major de l’Aire dels Nacionals) En les fixes Republicanes també el citen com aeròdrom de Llagostera.

Constava de dues pistes la de nord a sud de 950 metres de longitud i la sud-oest a nord-est de 1.200 metres, Era un camp de campanya, provisional,  atès que se fan les instal·lacions en plena retirada de les tropes Republicanes.  Constava de dos edificis la masia de Can  Torremansa ja existent i actuant con centre logístic, i la torre de control en el edifici de nova construcció coneguda com Casa dels aviadors o la ‘Pajarera’ a tocar de la Pineda Fosca; les dues instal·lacions ressenyades tenien els corresponents refugis soterrats encara existents al dia de avui.

El quarter general dels aviadors el situen dintre el nucli de Cassà, a Can Trinxeria, per això el 6 d’abril de 1938, el “Jefe del Sector Nordeste”, insta a la Sra. Adelaida de Azúa, Vda de Trincheria a “desalojar” la casa en 24 hores.

En acabar la guerra, el camp d’aviació va desaparèixer  sense pena ni gloria.

Una de les circumstàncies mes dramàtiques ocorregudes a l’aeròdrom és la mort de dos nens de curta edat, en Jaume Matas González de 12 anys i en Salvador Dauset Fàbrega de 7 anys, que varen morir poques setmanes després d’haver finalitzat la Guerra Civil, en manipular unes bombes abandonades

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights