Cassà, any 888

Entre els segle I al X de la nostre era, poques coses coneixem de Cassà, la primera menció del nostre poble la tenim l’any 888 ( 882 o 887  depenent de la interpretació)  de “basilicam Santi Martini prope Perulas”

Però que vol dir “Perulas”  en l’Onomasticon Cataloniae de Coromines (vol.VI, s.v. Perles) es refereix al lloc de Perles, poble de l’Alt Urgell agregat al terme d’Alinyà, i respecte l’origen diu: Perles; “En el llatí vulgar hispano-pirenaic més que diminutiu devia tenir un valor afectiu realçador –la notable roca, la roca aquesta-  (p.203)”

Jordi Bolós i Victor Hurtado, a Atles del comtat de Girona (Barcelona Ed. Dalmau. 2000)  deixen constància de “Sancti Martini prope Perulas” però el localitzen a Sant Martí de Castellar, actual lloc de Castellar de la Selva, que té la parròquia dedicada a Sant Martí, dins el terme de Quart.

Joaquim Mundet ens detalla que la formula “basilicam Santi Martini prope Perulas” esmenta solament dos elements el primer l’església de Sant Martí com temple de culte i Perulas (Perles) com a territori proper a aquest temple.

Dit això, aquet territori proper a  “notable roca” o “roca aquesta”, no se referirà al mesis de  les Gavarres? o a la Pedra de la Llosa (veure article de l’11 de setembre) ?; i aquí deixo la polèmica oberta.

(Amb l’assessorament de la doctora en Arqueologia Clàssica Isabel Rodà de Llanza i del historiador local Joaquim Mundet Creus) .

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights