Restauració de la portalada de l’antic hospital de Cassà

La portalada que havia presidit l’antic hospital de pobres de Cassà, situat al carrer del Raval s’ha restaurat – 40 anys després que es tirés a terra l’edifici primitiu- i s’ha reinstal·lat a la porta de l’actual hospital, la Residència Geriàtrica Sant Josep. El diumenge, 17 de gener, es va inaugurar aquesta portalada restaurada, en un acte que també fou un homenatge als residents i al personal sanitari de la Residència Geriàtrica per l’esforç fet en aquest temps de pandèmia.

La recuperació de l’antiga portalada va ser fruit de la iniciativa del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC) que fa uns mesos van demanar a l’Ajuntament que els autoritzes a fer gestions per dignificar unes pedres que feia gairebé quaranta anys que eren al pati de Can Nadal. El 1991 quan es va tirar a terra l’edifici de l’antic hospital de Cassà, al carrer del Raval, es van preservar aquestes pedres amb l’objectiu de recuperar l’estructura de la porta en un altre lloc. Tot i els intents que s’havien fet de recuperar la portalada, no s’havia aconseguit fer realitat, tal i com van comentar la regidora de cultura dels anys 90, M. Dolors Saura i el propi president del GREC, Eduard Mestres, que llavors era regidor d’Hisenda i recordava que en aquell moment “no tenien partida” per efectuar aquesta despesa. Fa quatre anys l’anterior govern municipal havia avançat en la recuperació de la portalada però l’empresa que ho havia de fer va fer fallida i les peces van continuar al pati de Can Nadal fins que el GREC va implicar les empreses Xavier Alsina i Metall-lògic en el projecte i aconseguiren desencallar la recuperació de la portalada que es va instal·lar a l’entrada de la Residència Geriàtrica el mes de desembre passat

Durant l’acte va intervenir el regidor de la Residència, Marià Montsunyer, que va remarcar el simbolisme de la recuperació d’un element històric amb la voluntat que ha tingut el poble de Cassà al llarg dels anys de donar suport a la gent més necessitada. L’alcalde de Cassà, Robert Mundet va agrair la feina feta per tots els que havien col·laborat en la recuperació i va tenir un record i agraïment per als treballadors i residents del Geriàtric que durant aquest dies de pandèmia han estat els més vulnerables i dels que han patit més els efectes del coronavirus. Eduard Mestres va fer un repàs a la història de l’hospital de Cassà –que té com a mínim 460 anys d’història- i les pedres recuperades de l’antic edifici del Rabval. L’acte – que va tenir un acompanyament musical a càrrec de Cristina Puig i Gemma Gonzàlezes va celebrar a l’aire lliure, a la Rambla 11 de setembre i amb mesures de seguretat sanitàries.

L’any 1685 l’antic Hospital, que ja existia l’any 1541 a la plaça Petita, es va traslladar al carrer Raval, d’on procedeix la portalada reconstruïda.

La feina de recuperació de la portalada i la reconstrucció en l’actual hospital fou una iniciativa del GREC (Grup de Recerca i Estudis Cassanencs) amb el suport de l’Ajuntament de Cassà, i la col·laboració desinteressada de les empreses Xavier Alsina de Campllong i Metall·lògic de Cassà de la Selva. Al costat de la portalada restaurada s’ha instal·lat un plafó que en resumeix el seu origen i significat.

 

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights