Presentació del llibre de la toponímia del veïnat d’Esclet

Amb més mil cent anys d’història (ja hi ha un document que en parla l’any 919) el veïnat d’Esclet és un dels més antics de Cassà i de moment el que més noms de lloc ha proporcionat als historiadors que estan treballant la toponímia dels diferents veïnats de la vila de Cassà. Aquest diumenge, 23 de gener, durant una versió reduïda de l’aplec de Sant Vicenç, s’ha presentat el treball de Quim Mundet i Xavier Niell que repassa aquests noms de llocs d’Esclet.
Tot i la fred que feia de bon matí, a mesura que avançava la jornada el sol s’ha fet amo i senyor de l’era de can Vilabella i nombrosos cassanencs i cassanenques s’han desplaçat fins a l’indret per  assistir a un aplec recobrat després de tres anys de suspensió pel mal temps i la Covid. Tot i les mascaretes obligades, s’ha pogut fer un concert de sardanes, la missa en honor del patró i la presentació del llibre que ha anat a càrrec dels autors i d’Elvis Mallorquí. L’historiador de Riudellots ha destacat que des de l’any 2006, Quim Mundet ha anat treballant els topònims dels veïnats de Cassà amb un exhaustiu estudi que ha aportat més de 2.500 topònims de llocs, camps, rieres, camins, masos… «i el que és més important els ha pogut anar situant en un mapa» amb la qual cosa és un excel·lent treball tant pel que representa com pel que pot ajudar per a fer estudis posteriors. 637 d’aquests topònims pertanyen al veïnat d’Esclet.
Entre aquests topònims d’Esclet, Mallorquí ha destacat l’anomenat Jardí del rei -que és un nom que es dona en altres indrets i que recorda que en algunes zones el rei de torn es reservava una zona perquè hi plantessin arbres i tenir matèria primera per als seus exèrcits – o el de Perafita, que segurament indicava un lloc on hi havia un menhir o una pedra important, que lamentablement no ha arribat als nostres dies.
Quim Mundet ha tingut unes paraules d’agraïment a tota la gent que l’ha ajudat en el treball, entre d’altres diferents col·laboradors del GREC,  i de manera especial a Quim Bosch que ha editat un vídeo amb imatges aèries del veïnat que també s’ha presentat avui; Mundet ha dit que ara era l’hora de deixar pas a noves generacions per continuar el treball de toponímia als veïnats de «muntanya» que falten per inventariar, si bé Xavier Niell ja s’ha encarregat de demanar-li que continués al peu del canó atesa la rellevància de la tasca endegada. Niell ha destacat que la feina fet per completar el llibre s’ha basat en dues grans fonts. Per una banda, el documents i fons patrimonials de cases de pagès i de diferents arxius, que ha permès seguir els noms dels masos que al llarg dels anys han anat evolucionant; i per altra banda, els testimonis orals de la gent d’Esclet que els han acompanyant en un recorregut pels noms tradicionals o antics dels llocs del veïnat. Durant l’acte també ha intervingut l’alcalde del veïnat d’Esclet, Joan Bou, que ha agraït la recuperació de l’aplec i el treball que serveix per preservar i difondre la història del veïnat. L’alcalde de Cassà, Robert Mundet, ha tancat la presentació remarcant els valors naturals d’Esclet i la tasca que es fa des de l’Ajuntament per conservar els prats de dall i preservant el paratge.
Precisament avui s’ha presentat el grup d’Amics d’Esclet una entitat que treballa en protegir i ampliar les zones inundables del Pla d’Esclet que és un dels darrers indrets amb prats de dall inundables de Catalunya, d’un gran valor paisatgístic, ecològic i ambiental.
L’aplec d’Esclet ha continuat amb la missa oficiada per Mossèn Enric Plantés i un concert de sardanes a càrrec de la Cobla la Principal de Cassà.

(de cassadigital.cat)n

 

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights