El llibre d’actes del període 1936-39 intent de reconstrucció.
1939: segons el llibre d’actes d’aquest any, podríem dir que és l’any de les Comissions Gestores. Però vàrem passar altres coses molt transcendentals que ja en parlarem en una altra ocasió.
Emili Pla, secretari, fa l’obertura d’un nou llibre amb data 5 de gener de 1939, l’acta que redacta vol ser un resum del moviment econòmic del 4° trimestre de 1938. Detalla unes entrades per valor de 14.751,51 pessetes de les quals hi ha 1.153,88 pessetes per exportacions de productes industrials manufacturats de suro. (segurament de la Fàbrica Municipal de Suro)
Aquest nou llibre d’actes es pot consultar directament a la pàgina WWW de l’ajuntament, Arxiu Municipal de Cassà de la Selva (AMCS), documents, llibres d’actes (1939-1942), així el llibre d’actes desaparegut motiu dels escrits d’aquests últims diumenges, ÉS UN SOL LLIBRE del període compres des de finals de novembre 1936 a finals de desembre de 1938.
En la pàgina 2 del nou llibre d’actes, hi ha una diligència anul•lada, sense data, en la que ja s’esmenta la fórmula de “AÑO TRIUNFAL”. Entre la pàgina dos i la tres hi ha els documents militars de la primera i segona Comissió Gestora. La primera línia del text de la primera comissió ja és ben aclaridora “SALUDO A FRANCO. ARRIBA ESPAÑA”, pel que fa a la segona comissió “AUDITORÍA DE GUERRA DEL EJÉRCITO DE OCUPACIÓN”.
La Primera Comissió Gestora. Els Nacionals entren a Cassà el 3 de febrer de 1939, el dia 6 de febrer, el comandant de la tropa convoca a l’Ajuntament una representació de vilatans a fi de nomenar una gestora, el document diu “SALUDO A FRANCO. ARRIBA ESPAÑA. En la villa de Cassá de la Selva a seis de febrero de mil novecientos treinta y nueve. Por orden del Comandante , abajo firmante, que forma parte de la división Flechas Verdes, cuyas fuerzas ocupan militarmente en la actualidad este pueblo, se han reunido en esta Casa Consistorial la mayor parte de los vecinos que constituyen las fuerzas vivas de la población, al objeto de nombrar una comisión Gestora, para los asuntos municipales y con carácter personal, queda constituida de la siguiente forma: PRESIDENTE, Sr. Don. Narciso Vilahur. VOCALES, Sres. Miguel Botanch, Luis Frigola, Joan Domingo, Cosme Tibau, José Mestras, Emilio Teixidor, Eugenio Domingo, Juan Cañigueral, Francisco Vidal, Luís Bagué. En prueba de ello firman la presente nota. Con el visto bueno del comandante Álvaro Fernández.”
La Segona Comissió Gestora es va constituir el 27 de febrer de 1939 l’acta de constitució diu així: Provincia de Gerona. Municipio de Cassà de la Selva. AUDITORIA DE GUERRA DEL EJERCITO DE OCUPACIÓN. Acta de constitución Provisional de la Comisión Gestora de Cassà de la Selva, Partido Judicial de Gerona a 26 de febrero de 1939. III Año Triunfal. D. Baudilio Andrade Bermejo, Teniente Honorífico del Cuerpo Jurídico Militar, en nombre del Excmo. Sr. General Jefe del Cuerpo del Ejército del Norte, nombro la Comisión Gestora Provisional de esta localidad formándola los siguientes señores: Alcalde Presidente: D. José Mestras Martí, concejales: Teniente alcalde: Salvio Rodá Alemany. D Narciso Vilahur Casellas, Miguel Botanch Puig, Francisco Vidal Toya, Luis Frigola Prat, Luis Bagué Serra, Cosme Tibau Durán, Emilio Teixidor Martí, Eugenio Domingo Figueras, Juan Vert Duch, José Oliver Vidal, y Luís Diumenjó Blanch. Secretaría: Emilio Pla Camps.
El 28 de febrer hi ha la primera reunió de la Comissió Gestora, en la qual Emili Teixidor Martí presenta la dimissió per no estar d’acord en la composició de la comissió. S’acorda formar els grups de treball; Hisenda, Governació, Beneficència, Obres Públiques, Proveïments, Economia, Avals i Treball.
Farà d’alcalde José Mestras Martí fins al 29 de gener de 1940, els anys 1940 i 1941 serà alcalde Narcis Vilahur Casellas, després fins a 1945 serà alcalde novament José Mestras Martí, de 1945 a 1953 Salvi Rodà Alemany.
Avui acaben aquí, però si heu llegit aquests VIII escrits, en els quals he transmès el que presumiblement diuen les actes, una cosa a ressenyar i molt il•lustratiu d’aquest període 1936-1939, no es el que diuen aquestes actes, sinó, EL QUE NO DIUEN, FETS IMPORTANTS DELS QUALS NO HA QUEDAT CONSTÀNCIA ESCRITA EN ELS LLIBRES MUNICIPALS.
Sobre:
La crema del mobiliari de l’església i l’arxiu Parroquial.
La crema del retaule barroc de l’Altar Major.
El bombardeig del 29 gener 1939.
L’exili dels polítics de l’ajuntament, o l’empresonament a Girona
Els morts, conseqüència de la Guerra Civil
Aquests temes els comentaren els propers diumenges.