El Grup de Recerca i Estudis Cassanencs ha finalitzat el projecte que va començar fa tres anys i que ha aconseguit reunir en un mateix espai d’exposició a l’església de Sant Martí les peces recuperades de l’antiga portalada romànica del segle XII, la campana de 1644 i el rellotge que data de 1544. També s’ha recreat la imatge de la portalada antiga amb la composició de les peces que s’han trobat a la darrera intervenció, una cinquantena de pedres romàniques que ara formaven part de les parets interiors del campanar.
Avui s’ha inaugurat aquest espai, amb la intervenció de l’Imma Brull, de l’estudi 4Restaura, que s’ha encarregat de recuperar i restaurar les pedres, d’en Jordi Sagrera que ha explicat el procés d’interpretació de les pedres per obtenir una reproducció dibuixada de la portalada, i d’en Josep Lluís Òdena encarregat del projecte museístic. L’acte ha comptat amb la presència i les intervencions del mossèn Enric Plantes, rector de la Parròquia, el regidor de Cultura de l’ajuntament de Cassà, Joan Casabó, el director Territorial de Cultura a Girona, Josep Calatayud, el vicepresident de la Diputació de Girona Pau Presas, i l’alcalde de Cassà, Robert Mundet.A la seva intervenció, el director Territorial de Cultura a Girona, Josep Calatayud, ha confirmat que la Generalitat de Catalunya iniciarà els tràmits per a declarar-ho com a “Bé Cultural, d’Interès Nacional”
La recuperació de l’antiga portalada, una troballa que comença l’any 1926 L’any 1926 es van obrir els finestrals actuals i es van trobar disset peces de la portalada que estaven guardades a la rectoria, amb els treballs dels darrers mesos se n’han recuperat fins a 58. Per les peces que s’han trobat, el conjunt comptava amb columnes amb capitells esculpits amb motius florals i formes geomètriques que sostenien un porxo d’arcades de mig punt també decorades d’estil romànic. El resultat del treball de recuperació de les pedres de l’antiga portalada romànica de l’església ha superat les expectatives del Grup de Recerca i Estudis Cassanencs, el projecte pretenia recuperar onze pedres, les que es calculava que estaven integrades a les parets del campanar i després de les feines d’arqueologia que han dut a terme l’equip de tècniques restauradores, Imma Brull i Núria del Toro, s’han acabat recuperant quaranta-una peces que formaven la portalada original. L’església romànica data del segle XI, l’entrada estava al mateix lloc que l’actual, però era d’unes dimensions més reduïdes, la portalada donava l’entrada a una sola nau amb els absis d’influència llombarda. El projecte de “recuperació de les joies perdudes de Cassà” ha comptat amb la col·laboració de donacions particulars i d’empreses de Cassà a més del Bisbat de Girona, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Cassà. Aquí, reportatge al PuntAvui Aquí, reportatge al Diari de Girona Aquí, reportage emès al TN Comarque de TV3