El mes de maig de 2020, en Jordi Casabó em va parlar per primera vegada de l’existència d’en Narcís Abres, també conegut com “lo Carnisser” o “el Pitxola”.
Aquest personatge nascut a Cassà el 1792, d’ofici carnisser, mori afusellat a Tarragona el 1827; va constituir un moviment guerriller, conseqüència de la Guerra del Francès, també dita de la Independència (1808-1814); després de la sortida de l’exèrcit francès, els aires liberals havien impregnat en part de la població i Narcís Abres anhelava el retorn de la Santa Inquisició, ja que considerava massa tova la política absolutista de Ferran VII i lamentava el relaxament de les tradicions religioses. La seva acció portava la complicitat de l’alt clergat gironí, recelós per la pèrdua de les seves prebendes; per això aixeca una partida de voluntaris i assetja Girona del 10 de setembre al 10 d’octubre de 1827, dins la denominada Guerra dels Malcontents; quan acaba el setge, és detingut, els suports eclesiàstics desapareixen i l’abandonen a la seva sort. És sentenciat per un tribunal militar i afusellat a Tarragona el mateix any. El lema dels Malcontents era “Visca el Rei absolut, visca la Inquisició, fora els francesos i els lliberals”.
(hi ha una novel•la “La Filla del Capità Groc” de Víctor M. Amela que el que relata, en el fons, podria ser molt semblant a la història del nostre Pitxola)
La guerra dels Malcontents no és considerada una guerra Carlina, perquè encara Ferran VII era viu; la I Guerra Carlina és de 1833 a 1840, també anomenada gerra dels 7 anys o Gerra Civil; la II Guerra Carlina és de 1846 a 1849; i la III Gerra Carlina és de 1872 a 1876. Alguns historiadors diuen que la dels Malcontents seria la primera Gerra Carlina i l’última seria la de 1936-1939 també anomenada Gerra Civil Espanyola, Rojos contra Nacionals. Totes cinc serien Guerres Civils.
Que jo sàpiga no hi ha cap menció de les Carlinades, ni en el llibre d’en Juanola, ni d’en Gener; sí hi ha una menció de l’ocupació del Mas Llac de Romanyà per les tropes Isabelines, al final de la III Gerra Carlina. Aquest III conflicte carlí, en les nostres contrades es va desenvolupar bàsicament a la Garrotxa, Osona i també, però poc, a la Selva (Sant Hilari, Arbúcies i Santa Coloma).
A Cassà l’única referència escrita que ha aparegut, es graciés a la senyora Jutgessa de Pau, Margarida Bou. Ella, va trobar i va deixar-me veure un document entre els llibres del Registre Civil de finals del segle XIX, que diu textualment “Del dia 17 Febrero de 1874 al 31 Diciembre del mismo año no se inscribió en este Registro Nacimiento alguno por haber trasladado los libros a Gerona a causa de la Guerra Civil”.
Sense cap mena de dubte aquest document fa referència a la III Gerra Carlina i permet situar a Cassà enmig de les convulses circumstàncies d’aquesta contesa.
Gràcies, Jordi Casabó per la informació sobre en Pitxola
Gràcies, Margarida Bou per la troballa del document de la III Guerra Carlina