Diada de Sant Josep: 142 aniversari de la constitució de la fundació patronat i el col·legi La Salle Cassà

Aquests fets varen passar  fa 142 anys. A primera hora del dia, encara fosquejant, a l’indret anomenat  d’Nyol, un carrer  molt enfangat, en el que tot eren  horts, excepte un casalot  de la senyora Gúytó Barril, una Cassà de finals del segle XIX.

Al peu de porta d’aquest edifici hi ha quatre senyors encorbatats, Almeda, Alemany, Dausà i Nadal, (forces vives del poble o gent de bé, que diríem ara); estan esperant una tartana que arriba tard. Finalment arriba  amb 3 Germans francesos; se’ls fa lliurament de la clau de la portalada i se’ls recomana que vagin per feina. L’educació dels joves de Cassà els esta esperant. Era el 19 de març de 1881.

Així començà la historia del Col·legi La Salle i de l’ institució el Patronat; han transcorregut 142 anys, però sens dubte un dels actes mes importants de la historia del Col·legi és el que ressenyem a continuació;  uns actes que consoliden els lligams de poble de Cassà amb el Col·legi, el Patronat, la parròquia, i en conjunt la societat  cassanenca. Aquest acte té  importància per el seu efecte de agermanar  Cassà amb  l’Orfeó Català, Lluís Millet, i Mossèn Jacint Verdaguer amb el seu poema “L’apòstol de l’ensenyança”.

Apunt d’història

El 10 de juny de 1900, el Col·legi La Salle Cassà decidí fer una gran festa amb motiu de la canonització del Beat Joan Baptista de la Salle, amb el recolzament de la Comunitat Educativa  i la intervenció  del Patronat. Per aquest motiu es convida a l’Orfeó Català a desplaçar-se i  actuar  a Cassà; s’aprofita  aquesta actuació per estrenar els Goigs a llaor del nou Sant, en el transcurs de la missa solem-ne del diumenge, amb el acompanyament del nou orgue inaugurat tan sols dos anys abans, el 1898.

Els Goigs foren escrits expressament per Mossèn Jacint Verdaguer, el més gran poeta de la nostra terra, i musicats pel propi Director de l’Orfeó, el Mestre Lluís Millet, que  dirigí l’estrena ”L’apòstol de l’ensenyança”. A partir d’aquesta data, els Goigs es convertiren en l’himne de totes les escoles lasal.lianes de Catalunya. 

 

Notes:

  • El 1902 es fundà a Cassà l’Orfeó Catalunya, amb Mossèn Gabriel Garcia al capdavant. Tot fa pensar que la visita de l’Orfeó Català així com també el model de les societats filharmòniques de l’època i del moviment associatiu dels Cors Clavé van  ser el revulsiu per constituir el Orfeó Catalunya (1901-1921).
  • El contingut de la notícia i  els detalls dels actes de dissabte 16 de de juny de 1900, van ser publicats per el Diari de Catalunya i donen molta informació sobre la societat cassanenca. La troballa periodística d’hemeroteca és de Jordi Casabó Llinàs.

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights