Ahir va tenir lloc la inauguració i la xerrada amb motiu de l’obertura de la Sala Joan Gener i Roca, a la Torre Salvana, seu del GREC. Gràcies a tots els que han ajudat a fer realitat aquest projecte expositiu, i molt especialment a les germanes Gener, M. Rosa i Montserrat, per la seva generositat i implicació en la creació d’aquesta sala, pensada amb vocació de ser permanent i, alhora, rotativa amb diferents materials.
Un agraïment especial a Isabel Rodà per la seva xerrada, i també a l’Ajuntament de Cassà pel seu suport incondicional en aquesta iniciativa.
SALA JOAN GENER I ROCA
JOAN GENER I PRATS (1870–1942)
Farmacèutic i professor
Pare de Joan Gener i Roca, a qui està dedicada la sala de la Torre Salvana
Joan Gener i Prats era fill de Gaspar Gener Saurí i de Maria Prats Trias, ambdós nadius de Cassà. El seu pare era taper, i la seva mare tenia una botiga de cordes d’espart, espardenyes i cabassos al carrer Major.
Es va casar amb Dolors Roca i van tenir sis fills: Joan Gener i Roca (el tercer), Pere, Paulina, Concepció, Josep i Maria.
A més d’estudiar Farmàcia, Joan Gener va cursar Ciències Exactes, i es va pagar els estudis treballant com a dependent i practicant, tant a Girona, mentre feia el batxillerat, com a Barcelona, durant els estudis universitaris.
Fou un estudiant modèlic, caracteritzat per la seva serietat, formalitat i ganes d’ampliar coneixements.
Tenia la farmàcia al carrer Nou, on va comprar la concessió i el material a la vídua de Francesc Güitó, de l’antiga farmàcia Llach.
Treballador infatigable, d’una gran vitalitat i estudiós fins a l’extrem, destacava també pels seus dots pedagògics. A la rebotiga de la seva farmàcia feia classes de batxillerat a molts joves de Cassà, preparant-los per a l’entrada a la universitat. Es té constància que entre 1910 i 1930 va formar més de 100 estudiants cassanencs que van arribar a fer estudis superiors i universitaris.
També va ser un gran historiador, va dur a terme recerques arqueològiques a Caldes de Malavella, així com investigacions i experiments sobre l’aglomerat de suro.
Un prohom de les ciències i les lletres, especialment reconegut per la seva contribució a la formació educativa, fet pel qual se li dedicà l’antic carrer de les Mesures el 31 d’octubre de 1946.
Text extret de Descobrim, núm. 11, setembre de 2018.