NOTES SOBRE EL PRIMER DOCUMENT REFERIT A L’ESGLESIA DE SANT MARTÍ DE CASSÀ.
És mercès a l’amabilitat de la Sra. Montserrat Gener i Huix, de Cassà de la Selva, que em va permetre, ja fa temps, la consulta del seu arxiu particular que comprèn més de 700 documents de diferents èpoques entre els quals n’hi ha alguns de recollits pel seu difunt marit el Sr. Narcís Puigdevall i Diumé, (Camallera 1928 – Cassà 1999 ) notable historiador que col.laborà i publicà molts treballs sobre el romànic i la geografia de l’Alta Garrotxa i també altres treballs prou coneguts sobre la Diputació, sobre la comunitat de Cadins, sobre els Trabucaires, etc. etc.. Entre els anys 1980 – 1995 va ser un assidu col.laborador de la Revista Drecera, publicada per la Colla Excursionista Cassanenca, on els seus articles ens assabentaven de temes referents a la història local del nostre poble.
Entre aquests documents de l’arxiu n’hi ha un que té un interès rellevant per a la nostra història, es tracta del primer document que esmenta un topònim cassanenc : Perles i també la basílica de Sant Martí. Puigdevall, a l’any 1982, va publicar, a la citada revista, un document del segle IX en el qual el bisbe Teuter de Girona en suport als clergues que servien les basíliques de Santa Maria i de Sant Fèlix, d’aquesta ciutat, els hi assignava els delmes i oblacions de 14 esglésies, properes, amb la finalitat de que aquests servidors eclesiàstics gaudissin d’unes rendes per al seu sosteniment.
Puigdevall aclareix que indagant, junt amb alguns companys de la Colla, en diversos arxius sobre la grafia de Cassà, en visitar l’Arxiu Diocesà de Girona contactaren amb el seu director mossèn Josep Mª Marquès i Planagumà (Cruïlles 1939 – Girona 2007) prolífic i erudit historiador, autor de la guia-inventari de l’ADG i de més de 160 treballs històrics, amb qui parlant sobre topònims de Cassà entre els quals el veïnat de Perles, ell recordà que en un document fundacional de la canònica gironina, que l’historiador i erudit canonge Francesc Dorca i Parra (Girona 1737 – 1806), en el seu llibre: Colección de noticias para la historia de los Santos Mártires de Gerona, en el document II del seu l’Apèndix, pg. 315, s’hi relaciona, entre altres, la basilica Sancti Martini prope Perulas que inequívocament s’havia de referir a l’església de Sant Martí de Cassà i que Perulas era el nom de l’antic i indicat veïnat de Perles.
Aquest document està datat al VIII de les kalendes de desembre de l’any IIII del regnat del rei Carles (Carlemany), i Dorca el situa a l’any 882;
Ramon d’Abal i de Vinyals, a la Catalunya Carolíngia, V. 5, pg. 103, li dona la data del 24-11-888 i a l’hora d’interpretar la situació de Sancti Martini prope Perulas, la posa a Sant Martí d’Erols (1) i, abans de la descripció del document, s’indica que l’original està perdut i que existeix còpia feta per l’Arnau de Mercadal, del 27-6-1225, a requeriment del notari Bernat Esteve, de Girona: ACG, pergs. ss. IX – XII, Núm. 6, es A.
Còpia del gener de 1712: Girona, AD, Nutularum 1711 -1714 (G 146), ff. 79v-80v.
Còpia del segle XVIII: Barcelona, BC, ms. 729, Monumenta del P. Pasqual, vol VII, ff 430-431.
Calzada I Oliveras, Josep, llibre de Sant Gregori, ap. 1, pàgs. 389 -390.
Ramon Martí, a Col.lecció Diplomàtica de la Seu de Girona, doc.17, pàgs. 83 – 85. Raona sobre la data del document indicant que d’acord amb els còmputs del s. XI, la data correspon al 24-11-887.
Bosch Mercader, J., L’Església de Sant Martí de Cassà de la Selva, el reprodueix a l’apèndix 1, pàgs. 123 – 124;
Jordi Bolós – Fèlix Hurtado. Atles del Comtat de Girona (785 – 993) a l’hora de situar en el mapa toponímic núm. IV, pg. 28, la situació de Sant Martí a prop de Perles (887), ho fan a les coordenades I/16 a Sant Martí del Castellar en lloc de les coordenades L /16 a Sant Martí de Cassà.(2)
- EROLS, és un veïnat de Llambilles que té una capella, del segle XII dedicada a la Mare de Déu de la Pietat i de topònims sobre Perles, en questa zona, no se n’ha trobat cap.
- A Sant Martí del Castellar no s’ha trobat cap topònim històric que faci referència a Perles.