El 22 de octubre de 2021, la noticia comença així: Els Mossos sostenen que s’han falsificat 50 milions d’ampolles en cinc anys des d’un celler del Baix Camp, això afectaria a les DOQ Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta.
La investigació ha destapat la suposada falsificació sistemàtica a gran escala, d’ampolles de vi venudes con si fossin d’aquestes tres reputades denominacions, arran de la denuncia presentada pels consells reguladors de les tres denominacions d’origen.
Desgraciadament la realitat es que hi ha 200 elaboradors que ho fan bé i un malament, abusant del prestigi de la resta de viticultors. El fet que confirma presumptament la noticia, és la localització de 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les tres DO afectades.
Això no és la primera vegada que passa, ni serà la ultima, casos emblemàtics de estafes similars els trobem al EEUU, en les subhastes de gran vins europeus. Rudy Kurniwan copiava vins a la cuina de casa seva; vins cars desitjats per mols col·leccionistes i esnobs del vi, grans crus de Borgonya i Burdeos; el seu favorit era Domaine de Romanée Conti.
Va arribar a vendre casi 2,5 milions de dòlars amb vi fals de la Borgonya. Eren els anys d’or de Silicon Valley, amb molta gent amb més diners que bon gust. La primera dècada de l’actual segle, varen aparèixer botelles de Clos Sant Denis del Domaine Ponsot de les anyades 1945 i 1971, greu error, doncs aquets celler no va iniciar l’elaboració fins 1982.
El març de 2012, el FBI va intervenir a la casa de Rudy etiquetes falses, taps, ampolles buides i Pinot Noir de Napa que feia servir per falsificar el Borgonya que també es de raïm Pinot Noir.
MOET CAHANDON.- La llegenda urbana i la “rumurologia” ens explica que en les visites de, Franco el 1960 i 1970 a la província de Girona amb el Yate Azor ancorat a la badia de Roses, era complimentat per la família Mateu amb un dinar al Castell de Peralada. En aquest àpat se’ls servia cava de la casa, però el contingut de l’ampolla era un autèntic xampany, modificat amb l’etiqueta del celler organitzador de la festa.
MOET CHANDON.- Als anys 70 del segle passat als EEUU, es va descobrir una partida de Moet Chandon, de taps anònims, etiqueta perfecta i ampolla original; desprès de les investigacions pertinents, es va descobrir que les ampolles corresponien a dos contenidors complerts elaborats a la Illa de Cuba
VEUVE CLICQUOT. En el llibre de Rafael Nadal a “Quan en dèiem xampany” es relata que en el any 1949 a Madrid se detecten ampolles de Veuve Clicquot, amb un contingut era de pèssima qualitat. L’únic autèntic era el tap mercat amb la marca del fabricant; l’estratègia per descobrir el falsificador va ser marcar tots el subministres amb una marca diferencial: 2 anys desprès es descobria quin era el falsificador català del sector xampany.