Organitzada per l’Arxiu Municipal de Cassà, aquest migdia s’ha dut a terme a la sala de la Llar dels Jubilats la tercera conferència del cicle “I després de la guerra, què?” que ha anat a càrrec del pedagog gironí Salomó Marquès.
El títol de la xerrada: “Una gran pèrdua, l’exili del magisteri” ja apuntava clarament cap on aniria la dissertació en la qual Salomó Marquès ha expressat la seva admiració pels mestres de la república i la seva tristesa pel resultat de la Guerra Civil que va comportar la fi d’un sistema educatiu i un retard en l’educació “que ens va costar més de quaranta anys de recuperar”.
La repressió contra els mestres republicans va provocar, a partir del mes de febrer de 1939, per una banda les depuracions dels professors que no s’haguessin mostrat clarament afectes a la sublevació i per l’altra que molts professionals de l’ensenyament triessin el camí de l’exili davant el perill de ser ajusticiats si es quedaven al país.
Salomó Marquès ha explicat algunes de les iniciatives que es van posar en marxa en l’àmbit educatiu durant la II República, que es va mostrar sempre molt compromesa amb l’objectiu de millorar l’ensenyament a la mainada i ha comentat el cas de tres mestres que havien estat a Cassà i van exiliar-se. També durant la xerrada s’ha comentat el cas del mestre cassanenc Heribert Rutllant que va ser depurat i no va poder continuar exercint de mestre al nostre poble després de la guerra.
J.C.