Avui es 11 de setembre 2022; l’11 de setembre del any 1000, era dimecres segons el calendari Julià o divendres si mirem el calendari Gregorià; en tot cas en el any 1000 era de traspàs i el dia 11 de setembre feiner.
Les cites més properes a aquest any sobre Cassà son el 914 que se cita al nostre poble com “Vila Caciano” i alguns anys més tard el 1055 com “kastro Caciano” en un alou de Umbert de ses Agudes, al monestir de Sant Marçal de Montseny; el 1116 apareix novament com “castrum de Catiano”
De vent segur si l’any 1000 haguessin celebrat un acte oficial municipal per l’11 de setembre, aquest se hagués fet al voltant de la PEDRA DE SA LLOSA. Aquesta pedra és citada molt tímidament per Elvis Mallorquí en la pagina 157 del llibre “Una visita particular. Cassà de la Selva, 1320”; així, doncs, suposem que aquesta pedra estava al costat de l’església, el més probable al cementiri,. Possiblement aquest lloc no estava mi tan sols encerclat per cap paret; avui sabem que el cementiri de l’any mil no estava a la Plaça de Sant Pere, on hi va ser anys més tard, sinó en la zona que ocupa actualment la capella dels Dolors, a la banda nord de l’església actual . També, la hipòtesis de l’existència d’una església preromànica i més tard una romànica està agafant credibilitat; però això nomes ens ho podria resoldre l’arqueologia.
La Pedra de sa Llosa feia de taula al voltant de la qual es reunien els representants dels veïns per decidir afers que afectaven a la comunitat. D’alguna manera això ens recorda “la taula rodona del Rei Aryur”, en versió modesta i a la cassanenca. Igual que de la taula anglesa, res no queda de la nostra pedra; potser algun dia fent obres encara ens la podrem trobar, l’experiència en trobar pedres ja la tenim, només ens falta una mica de sort.