No podria ser d’altra manera, que avui no parlés de l’acte que aquesta tarda el GREC (Associació Cultural GREC- Grup de Recerca i Estudis Cassanencs), farà a l’espai museïtzat #Joies de l’església de Cassà#, en la zona de la capella del Dolors, de l’església de Sant Martí de Cassà, a les sis de la tarda.
La joia de la corona d’aquest espai és sense cap mena de dubte la portalada romàntica del segle XII. La idea d’aquesta recerca i reconstrucció, neix de quant el GREC, reconstruí la portalada de l’antic hospital l’any 2018, que avui podeu contemplar a l’entrada de l’Hospital Geriàtric de Cassà. Aquesta reconstrucció ens va sortir molt bé, i ens esperonà a una obra de majors dimensions, immensament majors.
Dintre aquest context el 2019 encarreguem la restauració del rellotge de 1599, que ja va ser reformat el 1753 i la recuperació de la campana original de les hores de 1644; aquesta campana la vàrem baixar del campanar el 8 d’octubre de 2021; el 1991 l’ajuntament l’havia canviat per una de nova.
El 2022 fem la primera campanya d’ARQUEOLOGIA VERTICAL al campanar; obtenim 39 pedres d’arquivoltes més 2 del timpà, que sumades a les que ja existien al jardí de la rectoria -18-, i a les 40 de la campanya 2023-2024, fan un total de 99 pedres, segons l’inventari passat el dia 1 de setembre d’enguany; això representaria aproximadament a un 30% del conjunt.
En la primera arquivolta, la inscripció és la que en dona més informació amb la qual podem datar el possible any de la construcció de la portalada, 1165;segons Joaquim Tremoleda i Antoni Cobos, el text “ECDOOS€”, ens mostra una E totalment romànica i un altre € de transició al gòtic, fets que coincideixen amb una inscripció de Sant Pere de Rodes datada el 1165.
Els dos cimacis amb cares d’ulls ametllats, molt bé els podríem atribuir al Mestres de Cabestany, per més comprovació aquí teniu les fotografies.
AIXÍ DONCS AVUI AQUESTA TARDA TOTS A LA PRESENTACIÓ
Avui 22 de setembre, dintre les celebracions de la Fira de Santa Tecla, a les 18 h en l’espai museïtzat de la Capella dels Dolors de l’església, tindrà lloc l’acte de presentació dels resultats arqueològics de la campanya 2023-2024.
Intervindran l’Imma i la Nuri de Conservació de Patrimoni 4Restaura que ens explicaran el procés de localització de les pedres i la seva extracció complementat amb fotografies; també estaran presents Isabel Rodà de Llanza doctora en Arqueologia Clàssica i Maribel Fuertes, arqueòloga del Departament de Cultura de Girona que han participat en el projecte. Finalitzaren l’acte amb la intervenció de Gerardo Boto, doctor en Història de l’Art Medieval i professor de la UdG que en farà una sinopsi del context de la nostra portalada en el romànic europeu.
En acabar es podrà visitar l’interior del campanar d’on s’ha realitzat l’arqueologia vertical.