Perquè pugueu fer la vostre pròpia ginebra, aquí us explico un secret familiar.
La família Rodà se instal·la a Cassà el 1854, procedent de Camprodon, coincidint amb el gran creixement del nostre poble gràcies a la indústria surera i a la estada a Cassà com a Domer (1841-1845) de Paladí Rodà oncle de Domingo Rodà Camps (1826-1892). Aquest es el primer de la família en instal·lar-s’hi.
Al carrer del Molí núm. 3, obre un cafè i local de esbarjo anomenat “Cercle els Catòlics”. El seu fill Salvi Rodà Cassañes (1860-1924) continua el negoci familiar, combinant la hostaleria amb la música: va ser 20 anys subdirector del Orfeó Catalunya i també s’inicia en la fabricació de aglomerats de suro
El 1900 en Salvi Rodà comença un Llibre de Memòries, retrocedint les anotacions a 1890; des de 1918 canvia la cal·ligrafia, ja que passa a fer-ne les anotacions la seva dona, Teresa Alemany Dausà.
D’aquests escrits es d’on hem tret la Fórmula de fer ginebra
“GINEBRA RODÀ 1890”
En un alambí de 45 litres (més o menys), se introdueixen 14 porrons* de esperit de vi de 40º (alcohol); es piquen 12 baies de ginebró, cinc unces de flor de anís, cinc unces de lliri de Florència, dues unces de nou moscada, tres unces de xufla de Ceilan i un manat de Marialluïsa.
Amb allò extret del alambí s’hi posa sucre blanc fos, dos porrons d’aiguanaf (essència extreta per destil·lació de les flors de taronger), aigua i es cola; desprès es filtra; s’hi afegeixen 40 gotes de cremat per porró. D’aquesta operació sortiran, dependent de l’aigua afegida, uns vint porrons de ginebra.
De ben segur que els sommeliers que segueixen aquests articles poden millorar la fórmula i el procés d’elaboració.
* un porró son uns 0,94 litres