Un vassap sempre origina mes vassaps, gracies els que llegeixen aquestes ratlles dominicals i les seves aportacions han sorgit els d’avui; el diumenge passat ja deixava la porta oberta que de ben segur en la nostre església sortirien nous Sant.s Martins.Ii així ha passat. En Joan Carles Codolà m’he ha fet arribar la fotografia de les dos campanes de 1941 llestes per ser enlairades i fa temps el Lluis Maymi m’he va fer arribar la fotografia de la seva pujada amb cordes i corries (corries que encara esguarden a dalt el campanar); en Josep Mª Escalona m’ha fet conèixer el medalló que hi ha sobre la porta de sant Pere. La Cio Abellí i Blai Ciurana per la fitxa tècnica de la campana Martina i la mes petita denominada Maria de les Sogues. La fotografia en que apareix-ho amb la TV Girona i la campana Martina de fons es d’en Carles Miquel, gracies a tots per la vostre aportació.
10/ La campana de 1941 amb el medalló representant a Sant Martí i el pobre. El dia 9 de juny del any 1941, dilluns de Festa Major, amb la presencia del Bisbe Cartañà s’enlairaven les dues noves campanes litúrgiques per substituir les destruïdes el 25 de juliol de 1936.
El juliol de 1936 nomes quedaren sense destruir les campanes civils, la de les hores de 1644 avui exposada al espai GREC, la dels quarts de 1599 que encara esta en ple funcionament, 422 anys tocant quarts d’ hora, suposadament ha tocat aproximadament 33 milions de vegades.
Tornant a la campana Martina de 1941, el fonedor es Barberí de Olot, amb un pes de 976 kg. una boca de 119 cm i una altura de 98 cm, la seva epigrafia es: “9 DE JUNY DE L’ANY DEL SENYOR 1941, REGNANT L’ABSOLUT SAN PARE PIUS XII I EL 250È BISBE GIRONÍ JOSEP CARTAÑÀ I INGLÉS”# “EM, DIC MARTINA, NOVAMENT CONFECCIONADA I BENEÏDA AMB GRAN ALEGRIA. RECTOR JOAN MARGALL, EM VA COL•LOCAR EN AQUESTA SEU”# Les imatges en els dos medallons un és de Sant Martí de Tours i l’altre l’escut municipal.
11/ Medalló al altar major, sobre la porta de Sant Pere, on Sant Martí ressuscita un infant de pares pagans.
12/ Rajola de Sant Martí de 15×15 cm, modelada per la Ció Abellí, les copies son del terrissaire de Quart Jaume Marcó, en una sèrie limitada de uns 100 exemplars, rajoles fetes per recaptar fons per la darrera rehabilitació del interior de l’església. Dipositada a la rectoria.