Les joies de l'església:
Projecte de recuperació del patrimoni del temple parroquial
de Sant Martí de Cassà de la Selva
[devvn_ihotspot id="673"]
Projecte de preservació i difusió del patrimoni de l’església de Cassà
Des del GREC som conscients que fins ara s’ha donat poca transcendència i rellevància al patrimoni que tenim al voltant del temple parroquial de Cassà, sens dubte l’element arquitectònic més rellevant de la vila.
Per això i gràcies també a treballs previs d’altres estudiosos s’ha considerat que un bon primer pas per ajudar a difondre el patrimoni del temple seria actuar en recuperar i mostrar adequadament als ciutadans aquells elements arquitectònics o històrics de l’església actualment fora de l’abast del públic i que són massa desconeguts.
L’actuació més destacada per la seva importància i dificultat seria la de recuperar l’antiga portalada romànica de l’església primitiva de Cassà.
Juntament amb aquesta recuperació, que ens mostrarà l’església de nou-cents anys enrere, hi ha el previsió de mostrar dos altres elements del nostre campanar que actualment estan en desús: el rellotge antic i una campana, originals dels anys 1599 i 1644, respectivament.
També es vol aprofitar la recuperació de l’espai d’exposició per exposar de manera permanent al públic la senyera de l’Orfeó Catalunya, de gairebé cent vint anys d’antiguitat que es va ser l’emblema de la coral cassanenca entre els anys 1901 i 1921 quan l’Orfeó que dirigia Mn. Gabriel Garcia va ser una de les formacions musicals de més prestigi del país.
Igualment en l’espai previst pe aquesta mostra museística s’hi incluria la maqueta del retaule de l’altar major de Cassà que es conserva a la parròquia en aquest mateix indret, a la capella dels Dolors. També gràcies a la cessió feta per qui en preservava els elements, s’exposarien algunes petites peces decoratives del retaule barroc rescatades del foc del 1936, per Joan Gener i Roca.
Aquesta feina aniria acompanyada d’una tasca d’investigació per georadar que permetés descobrir per primer cop les estructures primitives del subsol de l’església amb la detecció de possibles estructures anteriors a les actuals, que ajudarien a posar en context l’evolució de la construcció de l’església cassanenca.