Modest Sabaté Puig

Modest Sabaté Puig (Cassà 1909- El Voló 1986) Cassanenc de naixement, francès d’adopció

Neix a Cassà el 6 de maig de 1909, els seus pares Salvador Sabaté i Dolors Puig regentaven la fonda El Recreo de la Plaça de la Coma. El pare i el avi avien estat tapers, aquesta circumstancia fera que anys mes tard aquell ambient surer sigui la base del seu desenvolupament com empresari.

En la dècada del anys 20 del segla passat marxa a Barcelona, on es llicencia en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, incorporar-se   als ambients intel•lectuals de la ciutat, entre 1928 al 1936 fa de periodista, comentarista de teatre i informador polític a la Veu de Catalunya i als diaris “Publicitat”, “El Mati” i “Àlbums Meravella”, també sobresurt com escriptor de obres de teatre, novel•les i comptes.

Les seves inquietuds politiques fan militi a “La Lliga” Centre Nacionalista de Cambó, amb que col•labora molt directament en el polític, i en la edició de la Bernat Metge en el literari.

Desprès dels fets d’octubre de 1934 pren la determinació d’exiliar-se a França, fugin de les purgues de la CNT/FAI com altres cassanencs, com Domingo Rodà Alemany*, Josep Bausis Segrera*, Joaquim Jubert Carbó*, Pompeu Pascual Coris, Francisco Oller Martinell, els germans Nadal Oller. El 1937 se insta-la a Port Vendres lloc un arriba el suro argalí amb barcasses, allà regenta varis negocis, fins que el 1945 crea el Voló la Companyia Sabaté per fabricar taps, de ben segur aprofitant la experiència de alguna manufactura ja existíem en aquesta vila, així dons arriba a la industria surera per causalitat , per que la seva vocació era el periodisme, la literatura i la política.

 

Instal·lat en la Catalunya Nord, col·labora i promociona diverses iniciatives culturals a Perpinyà i Ceret, intenta la refundació a l’exili de la Lliga el 1945/46 i mes tard el 1976, sense èxit. Desprès de la seva mort ocorreguda el Voló el 1986, la seva viuda Araceli Tena Etchegoyen fa donació dels seus arxius a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) fent la entrega el 1998.

Com empresari, aquella petita fabrica de taps de suro a el Voló amb els anys es va esdevenir la primera del sector a França i una de les mes importants del món. Els anys 80 el Grup Sabaté te centralitzada la producció a Ceret, mes dos altres centres de fabricació en sol francès, mes una a Rebat i una altre a Sant Vicente de Alcantara.

El 1985 el Grup Sabaté compra Corchos Merida, una gran fabrica d’aglomerats i preparats de suro que havia estat de la Junta de Extremadura, i que en aquells moments estava integrada dintre el grup industrial de la ONCE, amb aquesta adquisició es converteix per uns anys en el primer productor mundial de manufacturats de suro. El 1995 el Grup Sabaté cotitza a la Borsa de Paris. El 1998 la mort sobtada de Agusti Sabaté fill gran i hereu del grup, aquest fet decapita l’empresa i precipita la entrada del un nou accionista, la societat Seguin Moreau, aquesta agafa una majoria de capital al Grup Sabaté, Seguin Moreau es dedica a la fabricació de botes per vi.

En la reestructuració del any 2000, Sabaté queda integrat dintre el Grup OENEO, primer del món en toneleria (sota la marca SEGUIN MOREAU) i segon conglomerat industrial en taps de vi i campagne (amb les marques DIAM i PIEDADE), amb fabriques a França, Espanya, Portugal, Marroc, USA i Australia.

*afiliats a la Lliga Catalanista de Cambó

1 comentari a “Modest Sabaté Puig”

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights