Canvis de nom; canvis de lloc (II) riu Ter

El riu Ter actualment desemboca a la Gola del Ter, que es troba al sud de l’Estartit; encara he conegut a gent que recordava com el riu desaiguava on actualment hi ha el port esportiu de L’Estartit. En una riuada de 1880 i escaig canvia el seu tram final, però en altres èpoques el seu recorregut també va ser modificat per el home. Ja Plinio el Vell esmenta el riu Alba -que així en deien els romans- arribava al mar per la zona nord de les ruïnes de Empúries, per sobre de sant Martí d’ Empúries; els romans utilitzaren la desembocadura com a port natural de la colònia.

Més tard en el segle XIII el Comte de Castelló d’Empúries, en la guerra que mantenia amb Jaume I, desvia el curs del riu per el sud del massís del Montgrí, fent-lo passar per Torroella per desembocar a l’Estartit en front de les illes Medes. El punt on va ser desviat el riu és a la altura del poble de La Tallada, d’aquí el seu nom.
El Ter va donar el nom al departament del Ter, departament francès de la Catalunya en el període de 26 de gener de 1812 fins a 1814, integrat dins el Primer Imperi Francès de Napoleó I. Girona fou la prefectura del departament i Vic i Figueres les sotsprefectures.

Feu un comentari

Verified by MonsterInsights